ethelontes

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Η υγειονομική κρίση που βιώνει η πατρίδα μας από την πανδημία του κορωνοιού είναι πρωτόγνωρη και επειδή απέναντι μας υπάρχει ένας αόρατος και απρόβλεπτος εχθρός, μπορεί να λάβει το επόμενο διάστημα ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.
Αυτές τις δύσκολες ώρες οφείλουμε ο καθένας και η καθεμιά από εμάς, επιστρατεύοντας την ατομική και συλλογική μας υπευθυνότητα, να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους επαγγελματίες του και ταυτόχρονα να δείξουμε αλληλεγγύη στους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας, τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα που απειλούνται περισσότερο.
Στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμος Πρέβεζας αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ενισχύσει με εθελοντές τη Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στους συμπολίτες που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους και αδυνατούν να εξυπηρετηθούν μόνοι τους.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται περιλαμβάνουν:

 • εξυπηρέτηση για παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης και ειδών πρώτης ανάγκης,
 • παροχή γευμάτων στους άπορους και οικονομικά αδύνατους,
 • συνδρομή στις υγειονομικές υπηρεσίες που επιχειρούν στα όρια του Δήμου μας,
 • ψυχολογική υποστήριξη μέσω τηλεφωνικού γραμμής, και,
 • διεκπεραίωση αιτημάτων για τα πάσης φύσεως πιστοποιητικά που εκδίδονται από τα ΚΕΠ του Δήμου.

Σε ποιούς απευθύνεται το πρόγραμμα

Το εθελοντικό πρόγραμμα απευθύνεται σε όποιον μπορεί λόγω της ειδίκευσής του να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες όπως φαρμακοποιοί, βοηθοί φαρμακείου, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, φοιτητές συναφών επιστημών, οδηγοί με τα αυτοκίνητά τους, μάγειρες κλπ.

Επίσης, μπορεί να  συμμετάσχει όποιος επιθυμεί  να προσφέρει  παρέχοντας διοικητική ή οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη, ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει.

Δήλωση συμμετοχής

Οι εθελοντές μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στη σχετική φόρμα καταγραφής εδώ.

Επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για λοίμωξη από τον κορωνοιό (άνω των 70 ετών, βαριά πνευμονοπάθεια, βαριά καρδιοπάθεια, χημειοθεραπεία κλπ).


 Ναι Όχι


Όλα τα στοιχεία που παρέχει ο χρήστης αυτού του Δικτυακού Τόπου για το σκοπό της δήλωσης συμμετοχής στο εθελοντικό πρόγραμμα του Δήμου Πρέβεζας χρησιμοποιούνται από τον Δήμο Πρέβεζας μόνο για τις ανάγκες του εθελοντικού προγράμματος. Η ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλει ο χρήστης είναι ευθύνη του ιδίου και οποιαδήποτε ζημία (άμεση ή έμμεση, θετική ή αποθετική) προέρχεται από υποβολή ανακριβών στοιχείων βαρύνει τον ίδιο το χρήστη και σε καμία περίπτωση το Δήμο Πρέβεζας.

Συμφωνω

Έναρξη εργασίας των εθελοντών

Οι εθελοντές ανάλογα με τα προσόντα και τις δεξιότητες τους θα παρέχουν συγκεκριμένο έργο σε σχέση με τις υπηρεσίες που περιγράφονται προηγουμένως και θα λειτουργούν επικουρικά στο προσωπικό του Δήμου Θα ξεκινήσουν να εργάζονται μετά από ειδοποίηση του Δήμου, αφού προηγουμένους λάβουν ταχύρρυθμη εκπαίδευση ως προς την τήρηση των μέτρων προφύλαξης και ατομικής προστασίας.

Δήλωση του Δημάρχου Πρέβεζας κ. Νίκου Γεωργάκου

«Ο Δήμος Πρέβεζας   εφάρμοσε από την αρχή, έγκαιρα και  με ιδιαίτερη προσοχή  όλες τις υποδείξεις των επιστημονικών φορέων και της κυβέρνησης    για να προστατεύσει τους εργαζομένους  και τους δημότες  και να  θωρακίσει σε τοπικό επίπεδο  τη  Δημόσια Υγεία (απολυμάνσεις, προμήθεια υλικών, οργάνωση συστήματος τηλεδιάσκεψης, αναστολή λειτουργίας δομών  και χώρων συνάθροισης, τηλεφωνικό κέντρο για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας, ενημέρωση των πολιτών, κλπ), ενώ πρόσφερε τη συνδρομή του στις τοπικές υγειονομικές  αρχές (μεταφορά του ΕΚΑΒ, νέος χώρος για αιμοληψίες κλπ). Τώρα, υλοποιούμε μια νέα πρωτοβουλία.

«Μένουμε Σπίτι» γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού, δεν παύουμε όμως να νοιαζόμαστε  για τους ευάλωτους συνανθρώπους μας. Οφείλουμε να  παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια και να είμαστε δίπλα στους ευπαθείς συμπολίτες μας.

Καλούμε όσους μπορούν να προσφέρουν εθελοντικά στην προσπάθειά μας.

Ας βοηθήσουμε  ώστε η κρίση να περάσει και όταν θα έλθει αυτή η στιγμή, να είμαστε όλοι υγιείς και να είμαστε όλοι μαζί!

Είμαι σίγουρος ότι στο τέλος η δύναμη της ανθρωπιάς θα νικήσει!».

Δήλωση του Προέδρου Κ.Ε.Δ.Ε.

Προς
Όλους Τους Δημάρχους της Χώρας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας έχει ήδη αποσταλεί ενημερωτικό μήνυμα , για το πως μπορείτε να έχετε πρόσβαση και
δυνατότητα να εκμεταλλευτείτε το αρχείο με τους εθελοντές που έχει θέσει στη διάθεση σας η Κ.Ε.Δ.Ε. , προκειμένου να τους αξιοποιήσετε για την υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Για να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο εθελοντικός μηχανισμός οφείλουμε όλοι να ακολουθήσουμε τα παρακάτω απλά βήματα :

 1. Ο Δήμος οφείλει να επικοινωνεί έγκαιρα με τον εθελοντή (από νωρίς το πρωί της προηγούμενης ημέρας όπου αυτό είναι δυνατόν), για να ορίζουν τις ώρες που θα χρειαστεί να απασχοληθεί.
 2. Οι εθελοντές θα ήταν σκόπιμο να απασχοληθούν αποκλειστικά στο αντικείμενο της παραλαβής των «πακέτων» – παραγγελιών από τον κάθε Δήμο και της μεταφοράς αυτών στα σπίτια των δημοτών. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τους εθελοντές της εταιρείας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, οι οποίοι θα διαθέσουν τα δικά τους οχήματα.
 3. Για την επιτυχή λειτουργία του εθελοντικού μηχανισμού και την μέγιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού , θα ήταν σκόπιμο όλες οι εργασίες να εκτελούνται εφόσον είναι δυνατόν, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα. Με τον τρόπο αυτό
 4. βοηθάμε τους εθελοντές να προγραμματίζουν ευκολότερα το διαθέσιμο χρόνο τους και τη χρήση των αυτοκινήτων τους που μας διαθέτουν.
 5. Ο κάθε Δήμος αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρέχει καθημερινά τον αναγκαίο προστατευτικό εξοπλισμό ( γάντια και μάσκες ) στους εθελοντές, εφόσον πρόκειται να αναλάβουν εθελοντική εργασία.
 6. Ο κάθε Δήμος μεριμνά και παρέχει στους εθελοντές την ειδική βεβαίωση μετακίνησης, ώστε να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις ισχύουσες απαγορεύσεις κυκλοφορίας. Ο Δήμος θα παρέχει επίσης στους εθελοντές μια ειδική κάρτα ΕΘΕΛΟΝΤΗ, ώστε να μπορούν να την επιδεικνύουν στα σπίτια εάν τους ζητηθεί.
 7. Η χρήση των αυτοκινήτων των εθελοντών θα γίνεται αποκλειστικά από τους ίδιους. Ειδικά για τους εθελοντές της εταιρείας Παπαστράτος έχει συμφωνηθεί να μην επιβαίνουν σε άλλα οχήματα του Δήμου που προσφέρουν τις εθελοντικές υπηρεσίες τους.

Η Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος. Να στηρίξει μέσα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έναν ολοένα κι αυξανόμενο αριθμό πολιτών, που έχει πραγματική ανάγκη από την αρωγή μας.
Είμαι βέβαιος ότι κι αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε, όχι μόνον γιατί έχουμε τη γνώση αλλά και την ικανότητα να ανταποκριθούμε σε αυτήν την ευθύνη.
Αλλά και γιατί έχουμε κι ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Έχουμε στο πλευρό μας δεκάδες συμπολίτες μας, που με το πλεόνασμα προσφοράς κι αλληλεγγύης που διαθέτουν , θα στηρίξουν εθελοντικά το έργο μας το επόμενο διάστημα .
Σας ευχαριστώ για τη συστράτευση σας στην εθνική προσπάθεια και σας διαβεβαιώνω ότι η ΚΕΔΕ θα είναι διαρκώς στο πλευρό σας.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε:

Τηλεφωνικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας: 2682 360 600

Δημήτριος Καραμανίδης: 694 690 1949, Παναγιώτα Γεωργάκου: 698 009 8416

Βγαίνουμε από το σπίτι μόνο για όσους έχουν ανάγκη